Tanja Miličić

Tanja Miličić / Hrvatska

direktorka Pulskog filmskog festivala

Tanja Miličić je direktorka Pulskog filmskog festivala i predsednica žirija takmičarske selekcije internacionalnog dugometražnog filma.

Rođena je 14. decembra 1974. godine u Puli, gde je završila osnovnu školu i gimnaziju, smer kultura i umetnost. Godine 1993. otišla je u Veliku Britaniju, gde je 1998. diplomirala na Višu školu za film, video i fotografiju na Lambeth koledžu u Londonu, a 2002. diplomirala film, fotografiju i vizuelne medije na Univerzitetu Napier u Edinburgu.

Tokom studija je volontirala i radila u nizu nevladinih organizacija, stičući dragoceno životno i organizaciono iskustvo. Takođe je i radila na brojnim kratkim igranim i dokumentarnim filmovima, a njen srednjometražni diplomski film Patchwork (2003) gostovao je na mnogim evropskim festivalima i na 12. Danima hrvatskog filma osvojio nagradu za najbolju režiju, najboljeg debitanta i nagradu Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara za najbolji dokumentarni film.

Godine 2003. vraća se u Pulu i nekoliko godina paralelno radi na Pulskom filmskom festivalu i Sajmu knjiga u Istri, gde obavlja razne funkcije. Od 2007. godine stalno je zaposlena u JU Pula Film Festival kao producentkinja Pula Film Festivala, a od 2008. do 2021. kao voditeljka Kina Valli.

Od 2014. do 2017. godine bila je članica tročlanog Umjetničkog vijeća Pulskog filmskog festivala, a od 2021. godine producentkinja svih programa Ustanove. Bila je članica žirija ispred međunarodnih organizacija CICAE (Međunarodna federacija umetničkih bioskopa), Europa Cinemas (Evropski bioskopi) i ECFA (Evropska federacija filmova za decu) na festivalima u Veneciji, Berlinu, Sarajevu, Vilnjusu, Kristijansandu itd.

Godine 2009. godine, pod rukovodstvom Međunarodne federacije art bioskopa, na Venecijanskom filmskom festivalu završila je obuku za reditelja umetničkih bioskopa. Od 2014. do 2016. bila je članica upravnog odbora Evropske federacije filmova za decu. Učestvovala je kao polaznica i predavačica na brojnim konferencijama i radionicama na festivalima širom Evrope.

Bila je dugogodišnja članica Kulturnog veća za filmsku, scensku i dramsku umetnost Grada Pule i Kulturnog veća za muzičku, muzičko-scensku i filmsku delatnost Istarske županije. Učestvovala je u izradi kulturnih strategija za grad Pulu i Istarsku županiju.

 

Foto: Matija Šćulac
Nazad
sr_RSSR