dejan dabić

Dejan Dabić / Srbija

filmski kritičar i autor animiranih filmova

Dejan Dabić (1970) član je žirija u regionalnoj takmičarskoj selekciji kratkog igranog studentskog filma Novi Sad filmskog festivala.

Urednik je filmskog i video programa Niškog kulturnog centra, selektor i organizator Festivala glumačkih ostvarenja igranog filma – Filmski susreti u Nišu, umetnički direktor Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma (Martovski festival), kreativni producent Fedisa – Međunarodnog festivala drama i serija u Beogradu i selektor Somborskog filmskog festivala.

Uređivao je filmski program i filmske emisije „Sedmica“, „Holivudska noć“ i „Kino-portret“ na NTV. Na Radiju Marija u Novom Sadu vodio je i uređivao emisiju „Hrišćanstvo na filmu“. Trenutno sarađuje sa kablovskim kanalom „Film klub“ (Beograd) kao autor emisije „Skupljač filmova“.

Objavljivao je filmske kritike, pokrenuo je i uređivao filmski časopis „Filaž“ (Niš). Autor je knjiga „Prohujalo (sa) etrom“, „Nebo iznad celuloida“ i „50 godina Filmskog festivala u Sopotu“ i koautor knjiga „Vodič kroz 40 godina Festivala glumačkih ostvarenja u Nišu“, „Vodič kroz 50 godina Festivala glumačkih ostvarenja u Nišu“ i „Na talasima animacije“.

U okviru Studija crtanog filma kao scenarista i reditelj uradio je dvadesetak kratkih animiranih ostvarenja koja su osvojila nagrade na domaćim i međunarodnim festivalima. Režirao je dokumentarni film „Pioniri niškog filma“ i dokumentarno-igrani film „Upoznajte Toma Laha“.

Dobitnik je Plakete Jugoslovenske kinoteke i Nagrade „Tori Janković“ za decentralizaciju kinematografije u Srbiji. Učestvovao je u žirijima filmskih festivala u Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Grčkoj.

Foto: Stanislav Milojković
Nazad
sr_RSSR