dodela nagrada ulus

Udruženje filmskih umetnika Srbije (UFUS), već tradicionalno uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije, dodelilo je prestižne godišnje nagrade za 2023.godinu.

Nagrada za celokupno stvaralaštvo i doprinos srpskoj kinematografiji dodeljena je istaknutim filmskim i televizijskim rediteljima Branku Baletiću i Stanku Crnobrnji, montažeru Petru Markoviću i Branislavu Miloševiću, montažeru i reditelju dokumentarnog filma.

Godišnju nagradu za filmsko stvaralaštvo u 2023. godini u kategoriji dugometražnog igranog filma dele Vladimir Perišić za režiju filma “Lost Country” i Matija Gluščević i Dušan Zorić za režiju filma “Da li ste videli ovu ženu?”

Godišnja nagrada za filmsko stvaralaštvo u 2023. godini u kategoriji dugometražnog dokumentarnog filma dodeljena je Darku Lungulovu za režiju filma “YU Grupa – Trenutak sna”.

Godišnja nagrada za filmsko stvaralaštvo u 2023. godini u kategoriji animiranog filma dodeljena je Veri Vlajić za režiju filma “Avanture karikature”.

Memorijalna nagrada „Jovan Aćin“ za ostvareni domet u oblasti angažovanog dokumentarnog filma pripala je Ivani Todorović za režiju filma “Na kraju puta”.

Udruženje je dodelilo i tri diplome: Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma povodom 70 godina postojanja i doprinosa afirmaciji filma, Fakultetu dramskih umetnosti (FDU) povodom 75 godina plodonosnog rada na obrazovanju filmskih kadrova, kao i Dejanu Dabiću, umetničkom direktoru Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma za predan rad u afirmaciji filmskog stvaralaštva. Dejan Dabić se ove godine našao i u žiriju Novi Sad film festivala regionalne takmičarske selekcije kratkog igranog studentskog filma.

Komisija za nagrade je radila u sastavu: Radoslav Vladić, filmski snimatelj, Miljen – Kreka Kljaković, filmski scenograf, Milan Knežević, reditelj i Branislav Milošević, montažer i reditelj, koji je bio izuzet u odlučivanju za Nagradu za celokupno stvaralaštvo i doprinos srpskoj kinematografiji.

Foto: ULUS

Nazad
sr_RSSR