Arhiva takmičarske selekcije

Glavna, internacionalna takmičarska selekcija Novi Sad film festivala prikazuje trenutno najuspešnije igrane filmove mladih reditelja iz celog sveta. Prateći aktuelnosti u svetu filma, odabrali smo zapažene igrane filmove koji su ostvarili uspehe na svetskim festivalima, a među kojima su i oni koje će publika u Srbiji imati priliku prvi put da pogleda.

 

el santo
sigurno mjesto
indigo kristal
after
pensive
mitsuki

Izazovi se lakše prevazilaze kada smo zajedno i zato je regionalna takmičarska selekcija Best Pitch bila posvećena onim projektima čija je realizacija već bila u toku, kako bi dobili podršku za uspešno finale. Selekcija je podrazumevala dugometražne filmove mladih reditelja iz regiona.

 

U uži krug konkursa ušli su filmovi: „Levant“, Una Radić; „15 ipo“, Mišo Obradović; „Po meni se ništa neće zvati“, Miljan Vučelić; „Vožnja biciklom sa Zolijem Turčinom“, Sabolč Tolnai; „Plod“, Maša Šarović; „Sunce, nikad više“, David Jovanović; „Vetre, pričaj sa mnom“, Stefan Đorđević; „78 dana“, Emilija Gašić.

Pobednik konkursa u okviru Best Pitch selekcije je crnogorski filmski projekat „Po meni se ništa neće zvati“ u režiji Đorđa Vojvodića.

Ovogodišnji partner Best pitch selekcije je Schweppes.

Schweppes

Regionalna selekcija kratkog igranog studentskog filma prilika je da se mladi, neafirmisani reditelji i budući filmski stvaraoci predstave publici i osvoje nagrade za svoja ostvarenja. Uključivanjem studentskih filmova u takmičarske selekcije želeli smo da motivišemo buduće reditelje da stvaraju i time budu aktivni činioci filmskog života grada, da probudimo takmičarski duh i pružimo priliku za prva prikazivanja ka široj publici. Ovogodišnji partner selekcije kratkog igranog studentskog filma je Converse.

 

guguto memeto
progesteroron
ko je sad taj ika bašić
provizorijum
drugi avgust
nada
converse

I najmlađe filmadžije imaće mogućnost da prikažu šta za njih predstavlja filmsko stvaralaštvo i kako se na amaterskom nivou grade temelji za buduće profesionalce. Kratkometražni filmovi čiji su autori srednjoškolci biće prikazivani u Gimnaziji „Laza Kostić”, koja jedina u Novom Sadu poseduje smer namenjen scenskim i audio-vizuelnim umetnostima. Ovogodišnji partner selekcije srednjoškolskog filma je Converse.

converse
sr_RSSR