Sonja Leštar / Srbija

audio-vizuelna umetnica

Sonja Leštar je diplomirana glumica i audio-vizuelna umetnica, zaposlena kao nastavnica predmeta Scenske umetnosti u novosadskoj Gimnaziji „Laza Kostić”.

U okviru Novi Sad film festivala Sonja Leštar će biti članica žirija u takmičarskoj selekciji srednjoškolskog kratkometražnog filma. Redovna je saradnica Radio-televizije Vojvodine, sa autorskom emisijom Nesanica sa glumcima.

Iz Sonjinog bogatog pozorišnog iskustva, pored mnogih, izdvajaju se predstave Ukroćena goropad, Buba u uhu, Drž’ ne daj i Briljantin. Dramskom pedagogijom Sonja se bavi gotovo dve decenije, počevši od 2004. godine, te je bila angažovana kao facilitatorka i rediteljka dramskih procesa i predstava Udruženja gluvih i nagluvih Novog Sada (2004 – 2020), dramska praktičarka organizacije Mala srećna kolonija (2010 – 2020), voditeljka radionica i rediteljka forum teatra Stop nasilju nad ženama (2017), rediteljka predstave Ptice u Gimnaziji „Laza Kostić”, koautorka predstave i voditeljka radionica Povuci-potegni (2018), trener projekta za nastavnike i učenike Prevencija nasilja upotrebom forum teatra u organizaciji UNICEF-a (2020 – 2021), dramska praktičarka projekta Nasuprot vetru – odgovor na Slet u okviru projekta Novi Sad – Evropska prestonica kulture (2022) i dramska praktičarka i rediteljka predstave Nekršteni dani sa učenicima Gimnazije „Laza Kostić” (2023).

Nazad
sr_RSSR