kristina bojanić

Kristina Bojanić / Srbija

scenaristkinja serijala Puffins Impossible u ILBE Studios

Kristina Bojanić je scenaristkinja prvog animiranog serijala proizvedenog u Srbiji Puffins Impossible u ILBE Studios.

Kristina je rođena 1994. godine u Zrenjaninu. Kao dete nije bila svesna da gleda cenzurisane verzije svojih omiljenih crtanih filmova, bez scena za koje su roditelji smatrali da bi je mogle uplašiti.

Zbog loših ocena u gimnaziji dobija roditeljsku zabranu da gleda crtaće i zato, u tajnosti, počinje da ih piše, što će dovesti do toga da 2013. godine upiše studije dramaturgije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Međutim, tokom prve dve godine važila je za najgoreg studenta, uverena da je u potpunosti promašila izbor profesije. Na trećoj godini studija po prvi put piše scenario za decu i gledanje crtanih filmova postaje obaveza, što dovodi do pozitivnog obrta – napokon je znala da radi baš ono za šta je stvorena. Upoznaje pisca, reditelja i producenta Rastislava Durmana, počinje da radi kao scenaristkinja na njegovim projektima i ta saradnja se nastavila do danas.

Paralelno, na završnoj godini studija, piše scenario za animirani film “Varjača od mača jača” pod mentorstvom profesora Milana Puzića i sve vreme ima osećaj da je na vrhu sveta. Po završetku studija radi kao scenarista za Kitchen TV i uživa u praćenju procesa realizacije svojih scenarija, ali joj je jasno da to nije ono za šta je stvorena.

Trbuhom za kruhom radi i kao dramaturg na nekoliko pozorišnih predstava, ali obećava sebi da će jednog dana raditi u industriji animacije, makar na to morala da čeka decenijama.

Rešena da ostane finansijski nezavisna, počinje da traži oglas za bilo koji pošten posao, ali iznenada otkriva da se baš u gradu u kom je studirala proizvode animirani filmovi i da je otvoren konkurs za, ni manje ni više, novog scenaristu.

Od jeseni 2021. godine radi kao scenaristkinja na serijalu Puffins Impossible u ILBE STUDIOS i od tada je osećaj da je na vrhu sveta ne napušta ni na trenutak.

Kristinu ćete imati priliku da čujete 24. septembra u 11 časova, u bioskopu Arena Cineplex, gde ćemo razgovarati upravo o prvom animiranom serijalu proizvedenom u Srbiji „Puffins Impossible“, odmah nakon projekcije izbora epizoda iz pomenutog serijala, koji je kreiran u ILBE Studios, a produciran u Archangel Digital Studios, uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije.

Nazad
sr_RSSR