andej tananesku

Andrei Tanasesku / Rumunija

selektor Giornata di Autori (Venice Days), nezavisne filmske sekcije Filmskog Festivala u Veneciji

Andrei Tanasesku (org. Andrei Tănăsescu) je filmski selektor i kustos sa sedištem u Bukureštu, i član žirija takmičarske selekcije internacionalnog dugometražnog filma.

Nakon što je diplomirao filmske studije na Univerzitetu u Torontu, postao je suosnivač Rumunskog filmskog festivala u Torontu. Magistrirao je na Univerzitetu Saint Andrews  u Škotskoj sa magistarskom tezom o Delezu i rumunskoj kinematografiji. Njegova strast prema muzici i filmu dovela je do niza projekata koji se bave posebnošću svakog oblika i njihovim potencijalom za istorijsko preispitivanje.

Između 2010. i 2019. bio je deo selekcijskog tima Međunarodnog filmskog festivala u Torontu, a sarađivao je sa Međunarodnim filmskim festivalom u Berlinu, Međunarodnim festivalomu eksperimentalnog filma u Bukureštu, Festivalom američkog nezavisnog filma u Bukureštu i Les Films de Cannes à Bucarest.

Trenutno je član selekcionog odbora Venice Days / Giornate degli Autori, selektor Međunarodnog filmskog festivala Kino Pavasaris u Internacionalnog filmskog festivala u Vilnjusu i Bildrausch Film Festivala u Bazelu.

Foto: Adi Marineci
Nazad
sr_RSSR