Profesor južnokorejskog Univerziteta Kiungsung i predstavnik čuvenog Busan Content Marketa, Mahnwoo Kwon, održaće predavanje u okviru Novi Sad film festivala u subotu, 23. septembra, u Kulturnom centru Novog Sada sa početkom u 16 časova. Busan Content Market (BCM) jedna je od najvećih međunarodnih platformi koja se bavi promocijom i razmenom filmskog, televizijskog i sličnog sadržaja, te podstiče međunarodnu saradnju između filmskih i televizijskih radnika, kao i svih drugih predstavnika industrije zabave iz celog sveta. Mahnwoo Kwon, kao lider ovog globalnog projekta, koji tokom gotovo dve decenije jednom godišnje okupi oko 2000 kupaca iz 50 zemalja sveta, preneće deo bogatog iskustva zainteresovanim Novosađanima i posetiocima Novi Sad film festivala.

Kwon je od 2014. do 2018. godine bio na poziciji savetnika prvog južnokorejskog internacionalnog filmskog festivala (Busan International Film Festival), jednog od najznačajnijih azijskih filmskih događaja koji se održava od 1996. godine u Busanu. Od 2021. godine nalazi se na čelu BCM-a, svojevrsnog sajma putem kojeg se na godišnjem nivou ostvare transakcije u vrednosti od oko 100 miliona dolara, i to kroz razmenu filmova, animacija, video-igara i drugih proizvoda umetnosti i tehnologije. Osim što je ovim događajem učinjen veliki korak u promociji korejske kreativne industrije, Busan Content Market ima veoma važnu ulogu u celokupnoj industriji Busana, te je podržan od strane Ministarstva kulture, sporta i turizma, dok sam gradnočalnik Busana predsedava organizacionim odborom. Upravo je BCM zaslužan za to što ovaj južnokorejski grad važi za planetarnog lidera kada su u pitanju promocija i primena novih medija.

Mahnwoo Kwon gostuje u okviru Industry selekcije Novi Sad film festivala, koja obuhvata predavanja i panel-diskusije sa ciljem da se profesionalci iz filmske industrije i šira publika upoznaju sa različitim inovacijama koje novi mediji i tehnologija donose filmskoj umetnosti. Tako će Industry selekcija ove godine ponuditi prostor za razmenu ideja i znanja u oblastima animacije i gejminga, koji u značajnoj meri menjaju ustaljene filmske forme, pružajući nove uvide u (ne)postojeće granice između tehnologije i umetnosti.

Nazad
sr_RSSR