konferencija novi sad film festivala i privredne komore vojvodine

Konferencija Položaj i perspektiva filmske industrije u Novom Sadu i Vojvodini održana je u realizaciji Novi Sad film festivala i Privredne komore Vojvodine. Ovim povodom, okupljenim predstavnicima filmske industrije, ljubiteljima sedme umetnosti i predstavnicima Komore obratili su se Vanja Hovan, direktor Novi Sad film festivala, Mileta Poštič, storyboard direktor studija ILBE i suvlasnik kompanije Furuna Crafts, potom Mahnwoo Kwon, jedan od lidera Busan content marketa i Branislav Mamić, sekretar Udruženja usluga Privredne komore Vojvodine. 

konferencija novi sad film festivala i privredne komore vojvodine

U cilju podizanja kapaciteta lokalne filmske industrije i širenja svesti među domaćom i stranom publikom o njenom značaju u Novom Sadu, Novi Sad film festival nastavlja sa nizom aktivnosti koji ostvaruju ovu viziju. Nakon Zimskog bioskopa NSFF koji je u februaru održan u Kulturnom centru Novog Sada, u prostorijama Privredne komore Vojvodine 27. marta je organizovana i pomenuta konferencija na kojoj se govorilo o aktuelnostima u svetu filmske industrije, te o njenom trenutnom položaju i projekcijama za budući razvoj u Novom Sadu i Vojvodini.

Na ovaj način, inicirana je saradnja između Novi Sad film festivala, koji je prošlog septembra imao svoje prvo i u javnosti veoma ispraćeno izdanje i Privredne komore Vojvodine, čijim predstavnicima je približena ideja samog festivala, kao i njegov značaj za razvoj filma i lokalnih filmskih radnika na međunarodnom nivou.

Direktor festivala, Vanja Hovan, ovom prilikom je govorio o inicijalnoj ideji pri pokretanju ovako velikog projekta, kao i o svim izazovima koji prate njegovu realizaciju, a čiji je krajnji cilj bolja vidljivost Novog Sada na svetskoj filmskoj sceni, ali i podsticaj mladih talenata da započnu svoj put u filmskoj industriji.

Značajan deo programa Novi Sad film festivala posvećen je i tehnološkim inovacijama i promenama koje su donele filmskoj umetnosti i industriji. S tim u vezi, Mileta Poštić je kao jedan od predstavnika čuvenog ILBE studija za animaciju, govorio o animacijama i vizuelnim efektima kao trenutno najrazvijenijim elementima filmske industrije, koji u značajnoj meri menjaju tradicionalnu viziju filma.

Onlajn izlaganje imao je Mahnwoo Kwon, predstavnik Busan content marketa, koji je pružio nešto drugačiju perspektivu filmske industrije u Koreji, predstavivši njenu praksu, značaj i razlike u odnosu na one evropske, dok je o ulozi filmske industrije iz ugla privrede Vojvodine i Novog Sada, govorio Branislav Mamić, sekretar Udruženja usluga PKV.

Konferencijom je otvoren put saradnje i zajedničkih aktivnosti Privredne komore Vojvodine i Novi Sad film festivala, sa idejom da se uspešnije prepoznaju potrebe filmske industrije u Novom Sadu i Vojvodini te da se  iz perspektive celokupne privrede podstakne razvoj filma koji u Novom Sadu ima decenijama dugu i bogatu tradiciju.

Nazad
sr_RSSR