damir urban

Svet filma i muzike magično je mesto, a pripadaju mu svi umetnici koji svojom autentičnošću stvaraju nezaboravno iskustvo za svoju publiku. Novi Sad postaje takvo magično mesto 22. septembra kada će biti upriličeno svečano otvaranje novog, internacionalnog takmičarskog filmskog festivala – Novi Sad film festivala.

Sa više od 20 filmova na nekoliko lokacija u samom srcu grada, u septembru Novi Sad postaje filmski grad koji će ugostiti mlade reditelje, ali i dobro poznata imena iz sveta filma, sa željom da podstakne afirmisanje mladih stvaralaca, razvije dosadašnje kapacitete publike i donese gradu nov filmski ugođaj.

Filmski program biće ispraćen i brojnim muzičkim nastupima, a kruna otvaranja novog filmskog festivala biće koncert muzičkog vizionara, jednog od najuglednijih umetnika u regionu – Damira Urbana i njegove četvorke, koji će nastupiti u Srpskom narodnom pozorištu, uz prestižni novosadski gudački sastav Camerata Novi Sad.

Ulaznice za koncert Urban & 4 i sastava Camerata Novi Sad, od danas, 21. avgusta, svi zainteresovani mogu pronaći na Gigstix prodajnim mestima ili onlajn putem veb-sajta.

Tokom skoro četiri decenije duge muzičke karijere, Damir Urban postao je sinonim za kvalitetnu i emotivnu muziku. Njegov put obuhvatio je različite stilove, čineći ga svestranim umetnikom i inovatorom na modernoj muzičkoj sceni, a sedmoj umetnosti približio se adaptacijom čuvene pesme Ne brini beogradske grupe U škripcu, za potrebe filma Dječaci iz ulice Marksa i Engelsa.

Sada već davne 1986. godine, grupa Laufer i pesma Budi moja voda dobili su nagradu Radija Velike Gorice te postali hit godine. Nedugo zatim, grupa započinje novo poglavlje pod nazivom Urban & 4, a njihov prvi album Otrovna kiša izlazi odmah nakon odlične saradnje sa riječkim sastavom En Face na pesmi S dlana Boga pala za koju osvajaju Porin, najugledniju hrvatsku muzičku nagradu. Narednih godina, nagrade počinju da se nižu, pa je Urban sa svojim sastavom postao vlasnik nekoliko Porina, između ostalog, i za album Žena dijete koji se smatra remek-delom hrvatske muzike i jednim od deset najboljih albuma decenije.

Gudački sastav Camerata Novi Sad, koji čine najbolji mladi muzičari novosadske Akademije umetnosti, tokom dve decenije postojanja afirmisao se izvođenjima najzahtevnijih dela klasičnog repertoara, ali i brojnim uspesima koje je ostvario nastupajući sa renomiranim solistima.

Sinergija Urban & 4 i Camerate Novi Sad doneće publici fuziju emocija i zvukova koja će otvoriti vrata internacionalnog takmičarskog filmskog festivala u Novom Sadu.

Publika će do 24. septembra gledati autorske filmove, filmske omaže kultnih reditelja, eko-filmove i druga filmska ostvarenja, koje nismo imali priliku da vidimo do sada.

Uskoro izlazi repertoar, a detalje svi zainteresovani mogu pronaći na sajtu, Fejsbuk i Instagram profilu Novi Sad film festivala.

Nazad
sr_RSSR