28.

SEPTEMBAR

ČETVRTAK

Dokumentarac o Miri Banjac

A sad Novi

19.00

KCNS

U četvrtak 28. septembra u Kulturnom centru Novog Sada biće emitovan dokumentarni film o Miri Banjac. Ulaz je slobodan. Mirjana Mira Banjac pripada prvoj generaciji glumaca koji su završili Državnu glumačku školu u Novom Sadu 1950. godine. Od sredine 60-ih, iako još uvek aktivna u pozorištu, Mira se okreće filmu i televiziji i od tada do danas, nižu se njene legendarne uloge, kao što su one u filmovima „Čuvar plaže u zimskom periodu“, „Sjećaš li se Doli Bel?“, „Varljivo leto ’68“, „Balkanski špijun“, „Majstori, majstori“ i brojne druge. Tokom karijere duge više od sedam decenija, Mira Banjac je osvojila najveće nagrade i priznanja. Poslednja u nizu bila je upravo nagrada Novi Sad film festivala za doprinos nacionalnoj kinematografiji.

Penal i seksualni život Ane Đ.

A sad Novi

20.00

KCNS

Film Penal i seksualni život Ane Đ. nema klasičnu narativnu strukturu, kroz radnju se provlače scene iz predstave ali sagledane iz nekih drugih uglova, koje ne vuku radnju napred onim što se govori, već onim što se iz ugla publike ne vidi. Za vreme pandemije korona virusa, Srpsko narodno pozorište postavlja predstavu po romanu Pitera Handkea „Golmanov strah od penala“. Suočeni sa sveopštim strahom kao stanjem svesti u celom svetu, svi akteri ove predstave nalaze se pred pitanjem vredi li ovo što rade, ta luda strast koja ih uprkos svim privatnim problemima tera da stanu na pozornicu i odigraju predstavu. Predstavu adaptira i režira pozorišna reditaljka Ana Đerfi, koja u trenutku postavke, nakon dugo vremena uspostavlja sad već duži partnerski odnos sa muškarcem koji joj se sviđa, ali se suočava i sa problemom koji nosi oduvek, a to je stanje aseksualnosti koje se javlja isključivo kada režira. Ulaz je slobodan.

Svetac

Internacionalna selekcija

22.00

KCNS

Film iz takmičarske selekcije koji je osvojio nagradu publike na NSFF! Argentinski Svetac je priča o Rubenu, skromnom iscelitelju koji o svojim pacijentima brine tako što praktikuje ekstravagantne i uznemirujuće tehnike lečenja. Kada se pojavi Benjamin, Ruben postaje popularniji i stvara kult. Ali ta slava će se na kraju pretvoriti u njegov sopstveni pakao. Ulaz je slobodan.

sr_RSSR