Selekcija Zimski bioskop

februar

08feb21:0022:00Mamula all inclusive21:00 - 22:00 Kulturni centar Novog SadaSelekcija:Zimski bioskop

O događaju

Mamula all inclusive zapaženi je dokumentarni film Aleksandra Reljića o zloglasnoj 19-vekovnoj tvrđavi u Bokokotorskom zalivu, koja dva veka kasnije postaje luksuzni hotel.

Režija: Aleksandar Reljić

Producent: Dragan Gmizić

Produkcijska kuća: Greenfield Production

Godina: 2023.

Trajanje: 58 min.

Zemlja: Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora

Sinopsis

Ivo Marković (89), imao je devet godina kada je bio zatočen u logoru Mamula, koji su vodili italijanskii fašisti u Drugom svetskom ratu, a postao je svedok tome kako novac može da transformiše jedno mesto mučenja, gladi i patnje u mesto dekadencije, sa bazenima i podijumima za ples, za bogatu klijentelu. Prema odluci crnogorskih vlasti koje su potpisale koncesioni ugovor na 49 godina sa egipatskim tajkunom Samijem Savirisom, tvrđava Mamula, sagrađena sredinom 19. veka, koja je bila koncentracioni logor kroz koji je prošlo više od 2000 civila, a od kojih je na desetine ubijeno i na stotine gladovalo od marta 1942. do septembra 1943. godine i italijanske kapitulacije, postala je luksuzni hotelski rizort. 

*Nakon projekcije biće upriličen Q&A , uz moderatora Nikolu Davića.

09feb21:0022:00Telenovela: sivo u koloru21:00 - 22:00 Kulturni centar Novog SadaSelekcija:Zimski bioskop

O događaju

Rođen u Beogradu, odrastao u Barseloni, Filip postavlja sebi jedno, na prvi pogled, jednostavno pitanje: odakle sam?Režija i scenario: Filip Martinović

Produkcijska kuća: Gulu Gulu Presenta

Godina: 2021.

Sinopsis:

U potrazi za identitetom i egzistencijalnim odgovorima, Filip zajedno sa Ašom, Etiopljankom čija je prošlost još komplikovanija od njegove, odlutaće na daleka mesta na kojima im se priviđaju scene iz španskih serija.

*Nakon projekcije biće upriličen Q&A, uz moderatora Nikolu Davića.

10feb21:0022:30Gru tu je21:00 - 22:30 Kulturni centar Novog SadaSelekcija:Zimski bioskop

O događaju

Priča koja se razvija i gradi mnogim novootkrivenim činjenicama i uvidima. Gru je predstavljen kao čovek koji je, vođen brojnim talentima i strastima, i ovenčan profesionalnim uspesima, prepoznat kao simbol značajnih kretanja u urbanoj kulturi i kulturi mladih na našim prostorima.Režija: Bojan Vinulović, Rennè Miskolci

Godina: 2023.

Zemlja: Srbija

Trajanje: 90 min.

Sinopsis

Priče o Gruovim pionirskim poduhvatima kako u muzici, tako i u mnogim ekstremnim sportovima, potkrepljuju ne samo stav da je sebe ugradio u pogled na svet nekoliko generacija, ili proživeo više od jednog života, već i da će zauvek biti tu. Ovo je filmski omaž, dokumentarni rolerkoster o čoveku koji je obeležio jednu eru, o duhu nekadašnjeg Beograda i rep kulturi koja je u najtežim vremenima mogla da parira svetu po izrazu, zvuku i porukama koje šalje.

*Nakon projekcije, biće upriličen Q&A, uz moderatora Nikolu Davića.

11feb21:0022:30El Santo21:00 - 22:30 Kulturni centar Novog SadaSelekcija:Zimski bioskop

O događaju

Dugometražni debitantski film argentinskog reditelja Augustina Karbonerea osvojio je nagradu publike na prvom Novi Sad film festivalu, a ovo intrigantno ostvarenje biće prikazano i u okviru Zimskog bioskopa festivala.el santo

Režija i scenario: Agustin Karbonere
Kinematografija Lučano Badarako
Glavne uloge: Roberto Suarez, Elisa Karikaho, Klaudio da Pasano, Benjamin Mateos, Hose Fogvil
Producentska kuća: Hiperion
Godina: 2023.
Trajanje: 86 minuta
Zemlja: Argentina
Jezik: Španski

Sinopsis:

Ruben je skromni iscelitelj koji o svojim pacijentima brine tako što praktikuje ekstravagantne i uznemirujuće tehnike lečenja. Kada se pojavi Benjamin, Ruben postaje popularniji i stvara se kult. Ali, ta slava će se na kraju pretvoriti u njegov sopstveni pakao.

sr_RSSR