24sep20:30Urban&4 i Camerata Novi Sad20:30 Srpsko narodno pozorišteSelekcija:Nastupi

O događaju

Damir Urban i njegova Četvorka nastupiće poslednjeg festivalskog dana, 24. septembra u 20.30 časova u Srpskom narodnom pozorištu, uz prestižni novosadski gudački sastav Camerata Novi Sad.Koncert je prvobitno bio planiran za 22. septembar, ali je iz tehničkih razloga pomeren na 24. septembar. Ulaznice za koncert su u prodaji na Gigstix prodajnim mestima ili onlajn putem veb-sajta.

Tokom skoro četiri decenije duge muzičke karijere, Damir Urban postao je sinonim za kvalitetnu i emotivnu muziku. Njegov put obuhvatio je različite stilove, čineći ga svestranim umetnikom i inovatorom na modernoj muzičkoj sceni, a sedmoj umetnosti približio se adaptacijom čuvene pesme Ne brini beogradske grupe U škripcu, za potrebe filma Dječaci iz ulice Marksa i Engelsa.

Sada već davne 1986. godine, grupa Laufer i pesma Budi moja voda dobili su nagradu Radija Velike Gorice te postali hit godine. Nedugo zatim, grupa započinje novo poglavlje pod nazivom Urban & 4, a njihov prvi album Otrovna kiša izlazi odmah nakon odlične saradnje sa riječkim sastavom En Face na pesmi S dlana Boga pala za koju osvajaju Porin, najugledniju hrvatsku muzičku nagradu.

Narednih godina, nagrade počinju da se nižu, pa je Urban sa svojim sastavom postao vlasnik nekoliko Porina, između ostalog, i za album Žena dijete koji se smatra remek-delom hrvatske muzike i jednim od deset najboljih albuma decenije.

Gudački sastav Camerata Novi Sad, koji čine najbolji mladi muzičari novosadske Akademije umetnosti, tokom dve decenije postojanja afirmisao se izvođenjima najzahtevnijih dela klasičnog repertoara, ali i brojnim uspesima koje je ostvario nastupajući sa renomiranim solistima.

sr_RSSR