23sep11:0012:30Animirani filmovi za decu11:00 - 12:30 Kulturni centar Novog SadaSelekcija:Dečiji film

O događaju

Program počinjemo radovima najmlađih Novosađana, zatim predstavljamo stvaralašto Studija DOM i filmove autora iz Srbije i na kraju filmove autora iz Evrope i sveta.multimost
Insert iz filma „Posle nas”

Program festivala autorskog animiranog filma MultiMost fest počinje u subotu 23. septembra u 11 sati, u Kulturnom centru Novog Sada.

 1. „Mi živimo u Novom Sadu”
  Novi Sad predstavljen očima najmlađih Novosađana. Animirani film snimljen u okviru projekta Kulturnog centra Novog Sada „Vreme je za animaciju” 2013. Film je prikazan na festivalu u Kelnu predstavljajući kandidaturu Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture.
 2. „Presto Svetog Save”, Studio DOM Srbija i Kulturno centar „Sveti Ćirilo i Metodije” Slovenija
  Priča o princu Rastku, monahu Savi i događaju koji je zauvek odredio tokove srpske istorije. Film je snimljen povodom 800 godina Autokefalnosti srpske crkve. Osvojio je prvu nagradu za animaciju na Festivalu „Pokrov” u Ukrajini; prvu nagradu za animaciju na „Bizant festu” u Australiji; prvu nagradu na festivalu animiranog filma „Animafilm” u Azerbejdžanu.
 3. „Ovde treba napraviti malo reda!”, Studio DOM, OŠ „23.oktobar”, Karlovačka gimnazija, bogoslovija „Sveti Arsenije Sremac”
  Vetar Stražilovac, Zemljanko i Sunčica u herojskoj borbi protiv Naftalinka, Ugljenka i Smećka. Scenario je nastao kao rezultat dečijih i omladinskih razmišljanja na temu očuvanja životne sredine.
  Film je osvojio prvu nagradu u kategoriji animirani film na Međunarodnom filmskom festivalu „Svet miru” u gradu Jaroslavlj u Rusiji; drugu nagradu na Internacionalnom festivalu animiranog filma dece i mladih „Vafi” u Varaždinu u Hrvatskoj; drugu nagradu i nagradu za zvuk u kategoriji filmovi mladih 15-19 godina na Reviji filmskog stvaralaštva dece i mladih Srbije u Beogradu.
 4. Polutorka”, Jakov Popov, Studio DOM, Srbija i konkurs Zavirimo u istoriju zajedno Rusija
  Priča o malom hrabrom kamionu, koji je spašavao živote ljudi tokom opsade Lenjingrada. Nagrada „Zlatni vitez” za najbolji animirani film 2023. na istoimenom filmskom forumu.
 5. „Trkija”, Marija Vulić, Isidora Vulić, Srbija
  Animirani film Trkija, nastao po motivima pripovetke Devojka brža od konja, bavi se fenomenom lepote i večite čežnje za njenom spoznajom.
  U središtu priče je predanje o pokušaju da se lepa devojka zadobije pobedom na trci. Devojka je neobičnog porekla i još neobičnije lepote. Ona prosce izaziva na trku do zlatne jabuke, uz obećanje da će poći za onoga ko je u trci pobedi ali i uz pretnju da će svi stradati ako ona do cilja stigne prva. Kroz niz fantazmagoričinih i metaforičkih slika o stvaranju njene natprirodne lepote i situacija tokom same trke, između devojke i prosaca , dolazimo do trenutka kada možemo zaključiti da lepota ne može pripasti pojedincu, da se ne može uzeti.
 6. Veliki robot / Just For The Record, Vojin Vasović, Srbija
  Ovaj film bez reči namenjen je i odraslima i deci. Govori o komunikaciji, usamljenosti, a najviše o potrebi da se sačuvaju pozitivna sećanja.
  Napušten na starom tavanu, diktafon-robot (Rec) pokušava da nađe način da stupi u kontakt sa pticom koja slučajno sleće na zatvoreni prozor. Koristeći svoje PLAY dugme da nešto „kaže”, iznenadi se i sam kad čuje zvuke rafalne paljbe. Ptica se uplaši i odleti, te robot kreće u misiju da pticu namami nazad, sa željom da njenu pesmu presnimi preko sopstvenih zvukova pre nego što mu iscuri baterija.
 7. Uspavani prnc / The Sleeping Prince, Nicolas Bianco-Levrin, Francuska
  Tom bi želeo da mu tata ispriča priču, ali tata nije dostupan, pa Tom sam izmišlja priču, mešajući sve svoje omiljene likove: pirate, vitezove, t-rekse, kauboje. U ovoj radosnoj zbrci, mala princeza će biti mnogo hrabrija od usnulog princa.
 8. Druženje sa vetrom / Befriend The Wind, Aneta Pauliny, Češka
  Ponekad ono što smatramo svojim neprijateljem, može postati sredstvo za nešto mnogo bolje.
 9. Gore / Up, Raana Hejazi, Iran
  Čovek čiji je sav život na nekoliko uramljenih fotografija, nije prihvaćen van kuće. Ušao je u park, gde su ga maltretirala deca koja su se igrala. Uspeo je pronađe druge veze sa parkom, ali…
 10. Legenda o guslama/ The Legend of Psaltery, Tatjana Kublitskaja, Belorusija
  Hrabro srce i magična snaga muzike zaustavljaju rat.
 11. Bonbona / Bon bon, Maša Rumjantseva, Rusija
  Film o tome kako je teško (ili lako?) steći prijatelja.
 12. Posle nas / After us, Sergej Strusovskij, Rusija
  Mali miš je zabrinuo sve prijatelje, a pomalo ih i uvredio. Ali, kao što se dešava u životu, naše ideje su često pogrešno shvaćene. Bes zbog nesporazuma među prijateljima menja se u opštu radost i oduševljenje zbog neočekivanog i važnog otkrića.

sr_RSSR