22sep17:0018:50Ludi Pjero (Pierrot le Fou)17:00 - 18:50 Zenit BooksSelekcija:Omaž velikim autorima

Kada?

(Petak) 17:00 - 18:50

O događaju

Ludi Pjero (franc. Pierrot le Fou) bio je francuski kandidat za Oskara 1965, u režiji Žan-Lik Godara sa Žan-Pol Belmondom i Anom Karinom u glavnim ulogama.Režija Žan-Lik Godar
Scenario Žan-Lik Godar
Producent Žoržis de Boregard
Glavne uloge Žan-Pol Belmondo, Ana Karina
Muzika Antoan Duhamel
Producentska kuća Société Nouvelle de Cinématographie (SNC)
Studio Films Georges de Beauregard
Godina 1965.
Trajanje 110 minuta
Zemlja Francuska
Jezik Francuski
Žanr Drama

Sinopsis

Ferdinand Grifon je nesrećno oženjen muškarac i nedavno je otpušten sa posla TV emitera. Nakon što prisustvuje zabavi punoj besmislenih razgovora on oseća potrebu da pobegne; i upravo to i čini, beži sa svojom bivšom devojkom, inače bebisiterkom, Marijen Renoar, ostavljajući svoju ženu i decu i buržoazijski stil života.

Nakon dolaska u Marijenin stan gde pronalazi leš, Ferdinand ubrzo otkriva da Marijen prate gangsteri. Marijen i „Pjero” (nepoželjan nadimak koji Marijen daje Ferdinandu, a znači tužni klovn) kreću u pustolovinu od Pariza do obala Sredozemnog mora u automobilu mrtvog čoveka iz Marijeninog stana.

Od tada vode neuobičajen život, uvek u bekstvu. Naseljavaju se u Francuskoj rivijeri, nakon što spale automobil (pun novca) i potope u more još jedan koji su u međuvremenu ukrali. Njihov odnos tada postaje napet, Pjero počinje da čita knjige, da piše dnevnik, dok Marijen postaje dosadno i insistira da se vrate u grad.

U gradu, u noćnom klubu sreću jednog od pratilaca. U konfuziji Pjero i Marijen bivaju razdvojeni, gangsteri muče Pjeroa da bi im rekao gde je Marijen. On ih slaže da je Marijen u plesnoj dvorani „Markiz” i oni odlaze, sumnjajući u to, ali ostavljaju Pjeroa u životu. Pjero i Marijen se ponovo sastaju, ali sada Marijen koristi Pjeroa kako bi se domogla torbe pune novca, da bi potom pobegla na ostrvo sa njenim pravim dečkom po imenu Fred, za koga je prethodno rekla da joj je brat.

Pjero, sada izneveren, u besu pronalazi Marijen i Freda i oboje ih ubija. Uzima plavu farbu i maže je po celom licu, a zatim odluči da sebe digne u vazduh vezujući štapove crvenog i žutog dinamita oko svoje glave. Pošto je zapalio fitilj, u jednom trenutku se predomisli, pokuša da ga ugasi, ali pošto mu je pogled zaklonjen od dinamita na glavi, ne uspeva i raznosi sebe u eksploziji.

*Film je titlovan na engleskom jeziku.

sr_RSSR