23sep17:0018:30Alfavil (Alphaville)17:00 - 18:30(GMT+02:00) Zenit BooksSelekcija:Omaž velikim autorima

Kada?

(Subota) 17:00 - 18:30(GMT+02:00)

O događaju

Alfavil (franc. Alphaville, une etrange aventure de Lemmi Caution) je francuski naučno-fantastični crni film iz 1965. godine u režiji Žan-Lika Godara. Iako pripada SF žanru, film nema nikakve specijalne efekte.Režija Žan-Lik Godar
Scenario Žan-Lik Godar, Pol Eluar
Producent Andre Mišulan
Glavne uloge Edi Konstantin, Ana Karina, Hauard Vernon
Muzika Pol Misraki
Fotografija Raul Kotar
Distribucija Athos Films
Godina 1965.
Trajanje 99 minuta
Zemlja Francuska
Jezik Francuski
Žanr Naučno-fantastični crni film

Sinopsis

Kada je detektiv Lemi Koušn stigao na planetu Alfavil, prijavio se u hotel pod lažnim imenom Ivan Džonson. Grad (koji izgleda kao Pariz šezdesetih godina) i čitavu planetu kontroliše računar Alfa 60, koji je zabranio ljudima da osete bilo kakve emocije, a logika je jedini način života.

Koušn je dobio tajni zadatak da pronađe profesora Fon Brauna, tvorca Alfe 60. Ubrzo upoznaje devojku, Natašu, Fon Braunovu ćerku, i zaljubljuje se u nju, ali ona ne može da voli jer to nije logično. Detektiva hapse i odvode na ispitivanje u Alfa 60. On tamo koristi svoje skriveno oružje; jezik poezije, koji zbunjuje logički kompjuter.

Kada je oslobođen, shvata da kompjuter planira da osvoji celu galaksiju. Upoznaje Fon Brauna, koji radi na tajnom oružju, i ubija ga. Nakon toga uništava Alfu 60 i ceo grad propada, ali on spasava Natašu i beži sa njom kolima, učeći je kako da voli.

*Film je titlovan na engleskom jeziku.

sr_RSSR