Arhiva revijalne selekcije

kristina
le prince des mers
puffins impossible

Filmska tradicija Novog Sada važan je deo kulturnog života ovog grada, iz kojeg su potekla brojna velika filmska imena, kao i značajna filmska ostvarenja domaće kinematografije. Ovom selekcijom se zato okrećemo novim filmovima realizovanim na teritoriji Novog Sada, i autorima koji su život i rad vezali za naš grad, u želji da prikažemo ono što kreira modernu filmsku istoriju na lokalnom i širem planu.

 

heroji radničke klase
zima jednog proleća
le prince des mers
manja
zaljubljena ana gospodin zaborav i mama

Ekološka pitanja nikada nisu bila aktuelna kao danas. Savremeno doba povezano je sa nizom problema koji se tiču životne sredine, a protiv kojih se bori svaki kutak sveta. Stoga selekcija eko-filmova predstavlja doprinos podizanju svesti o jednom od najkompleksnijih pitanja 21. veka iz vizure kratkih i dugih filmova, kojima želimo da pokažemo da se u svakoj sferi, u okviru različitih delatnosti, i na kreativan način, možemo pobrinuti za budućnost naše planete. Ovogodišnji partner eko selekcije je WWF Adria.

 

amazona u srcu evrope
podvodni metropolis
WWF-1-fotor-bg-remover-20230818183333

Dok pratimo najvažnija aktuelna filmska ostvarenja reditelja iz celog sveta, ne smemo zaboraviti one koji su ispisivali istoriju sedme umetnosti. Navjeći reditelji menjali su svet filma, pa i onaj van njega, stoga ovu selekciju posvećujemo inovatorima i simbolima filmske umetnosti. Ove godine na velikom platnu gledamo najpoznatije filmove Žana Lika Godara, predstavnika francuskog Novog talasa i velikog kritičara francuske kinematografije. Godar je poznat kao jedan od najradikalnijih svetskih reditelja, koji je filmom iskazivao stavove o istoriji, politici, filozofiji i drugim temama, te bio inspiracija brojnim svetskim rediteljima poput Tarantina, Skorsezea, Džarmuša i Vendersa.

alfavil
do poslednjeg daha

U želji da širom otvorenih očiju naprave prve značajnije korake u svet filma, najmlađim gledaocima donosimo animirane filmove, radionice i druge sadržaje prilagođene različitim uzrastima. Dečji program ima za cilj da probudi interesovanje i do sada neotkrivene afinitete radoznalih gledalaca, i uobičajeno najvećih kritičara. Selekcijom filmova i pratećim programom potrudili smo se da stvorimo novi prostor za male ljude i buduće velike stvaraoce. Ovogodišnji partneri dečije selekcije su Privredna komora Srbije, WWF Adria, Furuna Crafts, Ilbe Studios i MultiMost fest.

puffins impossible
multimost
cirkularni kutak
patema inverted

Novi Sad film festival dodelio je specijalne nagrade onima koji su dali nemerljiv doprinos nacionalnoj i svetskoj kinematografiji.

Simbol domaće kinematografije i ovogodišnji laureat za doprinos nacionalnoj kinematografiji Novi Sad film festivala je glumica Mirjana Mira Banjac. Mira pripada prvoj generaciji glumaca koji su završili Državnu glumačku školu u Novom Sadu 1950. godine. Od sredine 60-ih, iako još uvek aktivna u pozorištu, Mira okrenula se filmu i televiziji i od tada do danas, nižu se njene legendarne uloge, kao što su one u filmovima Čuvar plaže u zimskom periodu, Sjećaš li se Doli Bel, Varljivo leto ’68, Balkanski špijun, Majstori, majstori i brojne druge. Tokom karijere duge više od sedam decenija, Mira Banjac je osvojila najveće nagrade i priznanja. Nagradu je u njeno ime primio unuk Srđan Apić.

 

Inostrani laureat Novi Sad film festivala i specijalni gost bio je holivudska zvezda Džon Sevidž. Kada je 70-ih godina debitovao na Brodveju, u mjuziklu Violinista na krovu, zapazio ga je slavni Robert De Niro, što je Sevidžu donelo i jednu od najzapaženijih uloga u karijeri, u Oskarom nagrađenom filmu Lovac na jelene. Nakon toga, usledile su uloge u filmu Kosa, u trećem nastavku Kuma, a onda i u planetarno popularnim serijalima Tvin Piks i Dark Angel.

sr_RSSR