Arhiva industry selekcije

Povezivanje produkcijskih studija, IT stručnjaka, reditelja i svih onih koji su profesijom povezani sa svetom filma, jedan je od ciljeva Novi Sad film festivala. Industry program predstavlja način da se razmene iskustva i nove prakse, odnosno da se razvije novi prostor za unapređivanje, edukaciju i umrežavanje filmskih radnika i s njima povezanih struka.

Tehnologija je, na različitim nivoima svog razvoja, oduvek bila neodvojivi deo stvaranja filma, da bi danas, u digitalnoj eri, značajno menjala puteve filmskog stvaralaštva, pa i kreirala nove žanrove. Kako je Novi Sad u poslednjoj deceniji postao regionalni centar IT industrije sa brojnim kompanijama koje su ovde pronašle plodno tle za razvoj, imamo priliku da se na panel-diskusijama upoznamo sa vrhunskim stručnjacima i otvorimo zanimljiva pitanja o međusobnim uticajima tehnoloških inovacija i filmske umetnosti.

Uz moderatora Ivicu Milarića, stručnjaka u oblasti video-igara i digitalnih medija, na panelu će biti otvorena pitanja o međusobnom uticaju filma i gejminga. Na koji način ove dve gigantske industrije menjaju jedna drugu, te koliko je sama filmska umetnost podložna inovacijama pod uticajem novih tehnologija govoriće panelisti Aleksandar Bedov, Aleksandar Stojanović, Đorđe Marković i Miloš Platiša.

Vukašin Šoć, docent i šef studijskog programa Dizajn video-igara i scenarista u ILBE studiju, vodiće razgovor o novim vizuelnim efektima koji menjaju tokove savremenog filma sa Živom Stanojevićem, Zoranom Jovičićem i Tamarom Simić, dok će profesor Mileta Poštić govoriti o digitalnoj eri koja je značajno menjala puteve filmskog stvaralaštva, pa i kreirala nove žanrove. 

Na pres-konferencijama imaćemo priliku da porazgovaramo o svakom filmu u okviru takmičarskog programa Novi Sad film festivala, kao i da dodelimo nagrade odabranima. Konferencije će biti održane 23. i 24. septembra u Kulturnom centru Novog Sada.

Svake godine, Novi Sad film festival predstaviće po jedan pobratimski festival lokalnoj publici i medijima. Ovoga puta, imamo tu čast da u godini kada slave svoj 70. rođendan naš festival pobratim bude Pula film festival, a naša gošća direktorka Tanja Miličić. Najstariji hrvatski filmski festival prošao je kroz brojne faze i promene tokom dugih sedam decenija, no opstao je kao jedan od simbola filmske istorije Hrvatske, regiona, pa i Evrope. Stoga, verujemo da je razmena iskustava sa liderima renomiranih kulturnih projekata od velikog značaja i za sam Novi Sad film festival, ali i za informisanje publike o značajnim regionalnim i drugim festivalima.

sr_RSSR